Geen categorie, simpel, soep, Vis
Leave a comment

UPGRADE MOSSELSOEP

Processed with VSCO with f2 preset

  

  

De zwangerschap heeft mijn goesting in veel en lekker uitgebreid eten serieus aangetast. De slokdarm sluit zich op regelmatige tijdstippen als een sluis af. Een ideaal systeem voor diegene die wat kilo’s willen verliezen, frustrerend voor iemand die dol is op lekker eten en haar mager onderstel constant dient aant te spekken (een fijne combinatie met dank aan de genen). Het lijkt wel of het babymensje na een paar happen zijn buikje vol heeft en dan besluit om op eigen houtje de sluisdeuren te dichten. 

Etentjes buitenshuis zijn al 8 maanden uit den boze. Mijn kookkunsten beperken zich tot het minimum. Rijkelijk gevulde tafels maken plaats voor de cucina povera. En als het even kan, worden overschotten verwerkt in de maaltijd van de dag nadien. 

Als we de binnenlandse hitte ontvluchten door een paar dagen te vertoeven aan de Belgische kust, staat er steevast een kom mosselen op het menu. Het appartementje van manlief zijn pluspapa heeft het beste terras met uitzicht op onze Noordzee. Zelf kokkerellen is de boodschap. Zeelucht van de bovenste plank krijg je er gratis en voor niks bij! 

Zoals het altijd gaat bij het eten van mosselen, blijft er heel wat vocht met mosselgroenten over. Normaliter gebruik ik deze ter toevoeging van een gemixte vissoep of bisque. Doordat babylief de sluisdeuren op het meest geweldige moment weer sluit, zijn er deze keer ook heel wat gevulde schelpjes tussen de groentjes blijven zwemmen. Ik haal de mossels uit hun schelp en bewaar ze samen met vocht en groenten tot daags nadien in de koeling. 

Niks zo passend aan de Belgische kust als een gevuld vissoepje. Ik haal nog wat vis bij. Pimpen doe ik het mosselvocht met wat extra groente, de bijgehaalde vis en kruiden. Meer hoeft het soms niet te zijn…

Recept simpele vissoep (voor 4)

2 el olijfolie- 1 kleine ui, gehalveerd en in fijne reepjes- 1/2 teen look, fijngehakt- 1 wortel, in kleine blokjes- 1/2 rode paprika, in kleine blokjes- 350g zalmfilet, in blokjes gesneden- 200g gepelde scampi- 1 bokaaltje Vongole – leftover kookvocht inclusief groentjes en mosseltjes van de dag ervoor- 1 blikje tomatenblokjes- 1 el paprikapoeder (pikant)- enkele saffraandraadjes- peper en zout


Verhit de olijfolie in een grote (soep)ketel en voeg de gesneden groentjes en look toe. Roer goed om. Blus met het vocht van het bokaaltje vongole en het vocht van de mosseltjes. Laat goed inkoken en voeg eventueel wat water toe. Kruid met peper, zout, paprikapoeder en saffraan. Voeg het blik geconcasseerde tomaten toe, laat 5 minuten doorkoken. Voeg nu de zalm en scampi toe, laat nog eens 2 minuten doorkoken. Voeg als allerlaatste de overgebleven groente en mosseltjes en vongole toe. Het soepje heeft nu slechts 1 minuutje nodig op het vuur vooraleer de borden gevuld kunnen worden.

Werk af met gemalen kaas en een lepeltje rouille. Smakelijk!!! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>