Geen categorie
comment 1

TOSKA-FOOD

Processed with VSCOcam with f2 preset

Waar ik deze maand begon met geweldig veel moed en enthousiasme, eindig ik september in een toestand van weemoed. Misschien is weemoed niet het juiste woord om uit te drukken wat ik precies voel. Een poos terug stuurde iemand me het woord ‘toska*’ toe. ‘Zoek maar eens op, het is een woord op uw lijf geschreven’ zei ie. ‘Toska’ zei ik luidop terwijl ik het las. ‘Toska, toska…toska’ echode ik mezelf nog eens na. Hoe meer ik het herhaalde, hoe mooier het werd. Het had iets herkenbaar, alsof ik het gewoon kon voelen, omhelsen, wetende dat ik bij het loslaten ervan, het toch nog geregeld mijn pad zou kruisen. 

Bij zulke gemoedstoestand hoort een mooi bordje. Simpel, puur en toch allesomvattend. Een mens heeft soms niet veel meer nodig. 

Snij 4 heel erg kleine courgette dwars door. Gril ze kort in een hete pan met olijfolie. Laat de peper- en zoutmolen royaal zijn werk doen. Als de courgette aan alle kanten bruingekleurd is, rangschik je ze mooi op een bordje. Leg er wat bloemen van kruid bovenop, nog wat extra olijfolie erover sprenkelen en een heerlijk bordje troost is klaar! 

*Het Russische woord dat ruw vertaald wordt alszijnde treurig, melancholisch en somber, omschrijft het gevoel van grote spirituele angst zonder enige specifieke reden. Het kan voortvloeien uit het gemis naar iemand of iets, nostalgie, een smachteloos verlangen, een vage rusteloosheid,… kortom verdriet om iets dat niet echt vatbaar is. Geen enkel woord in het Engels of Nederlands kan de kracht van toska evenaren. 

 

1 Comment

  1. luce says

    Mooi geschreven, Heleen.
    Tosca dat staat voor weemoed… overvalt me nogal eens, vooral tijdens de herfstperiode. Met plezier zal ik me dan proberen te troosten met dit heerlijke gerecht. Dank daarvoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>