klassiekers, simpel, zoet
Leave a comment

TARTE-TATIN-MERE

img_2046

  
28-10-17

6 jaar geleden waggelde ik het ziekenhuis in, om er enkele dagen later in mijn gekende snelle pas, vergezeld van een half gevulde maxicosi, weer uit te wandelen. 

Dat slechts de helft van het autostoeltje opgevuld was, valt grotendeels te wijten aan de genen. Een pluimpje van een vader, een lichtgewicht van een moeder. Ik zeg ‘grotendeels ’, omdat wellicht niet enkel de genetica, maar ook de gejaagdheid van mijn bestaan heel wat grammage van die kleine boorling ontnomen had. 

Maar och…10 vingers alsook tenen, 2 armen, een navel en 2 benen,  in topconditie en kerngezond, amper gekrijs noch wenen. Mij hoorde je niet klagen, in’t bezit van een zuigeling bovenmaats. 

Na 2 weken vond ik het tijd om hem los te laten, flink als ie was. De wijde wereld in. Bekommering ging terug naar dat andere kind, het soepzaakske. 

Compenseren deed ik met de nachten, dat wurmpje om de 3u zuigend aan mijn borst. Zo werd het kleine ding groter en gebroken nachten werden 1 ononderbroken nacht. 

Al gauw ontgroeide ik hem en hij ontgroeide mij. Eerste woordjes, stappen, pap,…het is me zowat ontgaan. Ik ben niet gestopt, niet stil blijven staan, ben in mijn gekende snelle pas eraan voorbij gegaan. 

Tuurlijk is er rouw. Geen ontkennen aan. Ik deed het immers niet zoals het volgens het verwachtingspatroon moet. En toch kwam het meer dan goed.

6 jaar is ie. ‘Een kind van de wereld’ zei de juf op zijn eerste oudercontact. Hij huppelt de ene week vrolijk bij zijn papa binnen om de andere week ons te vervullen van geluk. Genieten van iedere stap die ie nu maakt doe ik dubbel en dik.

We vieren zijn dag na datum. Familie en +familie maken het feest compleet. Ik zorg voor een tarte tatin. Terwijl ik hem maak moet ik een beetje lachen. Je doet het tenslotte tegen de regels van de klassieke bakkookkunst in. Het lijkt ietwat symbolisch. Alsof het staat voor de preparatie van mijn zoon tot wat ie is. De taart komt ondanks zijn omgekeerde bereidingswijze helemaal goed, misschien zelfs wel nog dat tikkeltje beter!

Recept tarte-tatin

Kant en klaar bladerdeeg of zelfgemaakt zoet kruimeldeeg*

600 g appelen, geschild, klokhuis verwijderd en in 4- 60 g boter- 160 g suiker- 2 el water

Verwarm de oven op 200 graden. Smelt de boter in een stevige koekenpan. Voeg suiker en water toe. Roer 2 minuten tot de suiker gesmolten is. Laat 5 minuten inkoken tot een dikke stroop  voeg dan de appelparten toe. Laat nog eens 5 minuten goed doorkoken. Doe de appeltjes samen met de siroop in een taartvorm (18cm diameter) en leg hierop het uitgerolde (blader)deeg. Vouw de randen naar beneden. Bak in 15-20 minuten goudbruin.

*recept kruimeldeeg:

270 g bloem- 150 g melkerijboter, koud, in blokjes- 2 el suiker- 3 el ijskoud water- snufje zout- optioneel 1 ei

Meng alle ingrediënten in een keukenrobot tot een glad geheel en laat in plastiekfolie minstens 1/2 u rusten in de koelkast. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>