mijn keuken, recepten, zoet
Leave a comment

SPICE up your life CAKE

IMG_3932

Een dikke maand al plakt het ‘buh-gevoel’ aan mijn lijf. Iedere kleine tegenslag heeft dat slechte gevoel een beetje dieper geduwd. Zodanig diep dat ik hier nu zit met een dikke laag melancholie onder mijn huid. In feite is het ridicuul. Buiten een paar akkefietjes is er niks om echt neerslachtig van te zijn.

Even was ik vergeten dat hier alles neerpennen me goed doet. Wat begon als simpele soepblog, is ontaard in het herontdekken van mezelf. Aan de hand van heerlijke eetmomenten en recepten bevredig ik mijn eigen geest.Het wordt dus stilletjes aan tijd dat ik alle negativiteit en bitterheid van me afschud zodat ik al het imperfecte weer kan omarmen!

Bij deze zet ik dus een stapje terug. Terug naar waar ik begonnen ben. Terug naar mijn eenvoudige hol. Geen nijd en ommekijk, gewoon terugkeren naar mezelf en fijne receptjes! Om vervolgens weer een hele grote stap voorwaarts te maken. Het geluk bijbenen, misschien wel overstijgen, wie weet, dat zijn mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar!

Nu de geestelijke voornemens klaar zijn, wordt het ook tijd om wat aan mijn fysieke toestand te doen. Nee, deze keer ga ik geen loze beloftes doen van een jaar zonder kaas, chocola of eender welk ander vettig goedje verwerkt in een schransbui. Ook aan de ‘ik ga vanaf nu echt terug meer sporten’-voornemens worden geschrapt. Dit (voor)jaar gaat alles om het kwijtschelden van mijn hamsterprobleem. De verhuis naar het zelf gekocht stekje is daarbij de ideale gelegenheid. Met het streven naar eenvoud in het achterhoofd, maak ik van mijn hart een steen en word al het overbodige overboord gegooid. De eerste dozen worden ingepakt. Ongelooflijk hoeveel er sinds de vorige verhuis, 3 jaar geleden, niet verplaatst noch gebruikt is. Een mens heeft eigenlijk niet veel nodig. Dat ik daar pas echt achterkom, nu ik hier zit in een vol gestuwd huis, is zonde.

Blij ben ik wel als ik stoot op een stapeltje fotoalbums. ‘Bolleke Bol’ staat op elke kaft gemarkeerd. Het zijn de albums die mijn oma bij iedere logeerpartij, verjaardag, familiefeest of andere gebeurtenis, met zorg en met bijhorende tekst  heeft aangevuld. Mijn koosnaam had ik zelf niet beter kunnen bedenken. Met een babyhoofd waarvan de lengte groter is dan de hoogte, vallen alle andere opties namen simpelweg af. Ik heb me vaak geërgerd aan de oma die van ieder moment een kiekje maakte. Nu kan ik niet dankbaar genoeg zijn. Zowat elke foto gaat gepaard met een warm en heuglijk gevoel. Stuk voor stuk herinneringen die naar boven komen die anders misschien nooit meer mijn gedachten zouden doorkruisen.

Opvallend is de verjaardagstaart die op elke foto van elk nieuw levensjaar prijkt. Het is de fantastische spice cake. Het is een recept dat mama meebracht van haar jaar als AFS-studente in Amerika. Voor mama waarschijnlijk een nostalgiebom op zich. Voor mij even een terugblik op de fijne verjaardagen en een terugblik op het warme nest waarin ik ben opgegroeid.

recept spice cake
240 g boter, op kamertemperatuur-  300g bloem- 1/2 tl zout- 1tl soda- 1 tl bakpoeder- 300 g bruine suiker- 1 el all spice*- 4 eidooiers- 240 ml zure melk (melk + 2 tl azijn toevoegen- 2 eiwitten
voor de dubbele frosting:
2 eiwitten- 140 g bloemsuiker- 4 tl ijskoud water- 1 tl  cream of tartar*

Laat de melk zuur worden of voeg de azijn toe aan de melk. Klop de 2 eiwitten voor het beslag stijf. Zet even opzij en meng de rest van de ingredienten goed onder elkaar. Voeg de zure melk toe. Als alles goed gemengd is kan je de stijfgeklopte eiwitten er luchtig onder scheppen zonder al te veel te roeren. Beboter en bestuif een bakvorm (liefst ring- of tulbandvorm) met bloem. Giet het beslag erin. Zet een 30 tot 40-tal minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.
Haal de cake uit en laat afkoelen in de bakvorm.
Maak ondertussen de frosting. Klop de 2 eiwitten stijf. Voeg bloemsuiker, water en cream of tartar toe. Blijf kloppen tot een stijf en glanzig goedje.
Stort de cake uit op een groot bord en bestrijk met de frosting. Voor de blingbling-liefhebbers: besprenkel met gouden of zilveren eetbare pareltjes!

*all spice is een Jamaicaanse peper, te verkrijgen bij de toko, die een kruidige smaak heeft. Het lijkt wel een mengeling van nootmuskaat, kruidnagel en kaneel. Moest je de all spice niet vinden kan je ter vervanging die 3 kruiden mixen tot poeder en gebruiken. Of ze bij mij komen halen!
*cream of tartar zorgt voor het stabiliseren van de eiwitten en verhoogt het volume. Ook dit kan je vinden in de chinese supermarkt of gewoon bij mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>