&zo, mijn keuken, simpel
Leave a comment

SOUPERBE

Processed with VSCOcam with f2 preset

  

Op 2 handen kan ik ze tellen, mijn vrienden. En als het om echte goeie vrienden gaat kom ik met 1 hand ruimschoots toe. Ik ben altijd al een beetje een eenzaat geweest. Doch, wie de muur om me heen kan breken, wordt met open armen ontvangen. Lief en leed wordt gedeeld, tot het diepste van de ziel. 

Één van die 5 vingers aan de rechterhand is mijn beregoede vriend. Je mag beregoed letterlijk nemen, want hij ziet eruit als een echte knuffelbeer. Met zijn postuur kan ie u van al het kwade beschermen. Zijn oren zijn expert in luisteren. Het mondje staat enkel stil als de oren aan’t werk zijn. Laten we zeggen dat de mond overwegend zever produceert, de nodige zever om een mens er gigantisch vrolijk van te laten worden. De overige praatjes zijn er voor wijze raad en daad. 

Dat die vriend 7 jaar lang aan de andere kant van de wereldbol heeft vertoefd en nu terug dichtbij is, ik hoef er geen tekening bij te maken hoe blij ik daarom ben. Door zijn terugkomst voel ik me terug 26, het levensjaar waarin de vriendschap begon. De legendarische feestjes die we gaven, de nachtelijke uitjes, bij elkaar aankloppen op de meest onmogelijke momenten…we doen het gewoon terug over. Ik word overladen met jeugdige energie. De feestjes worden dineetjes. Iets minder drank, meer eten, mee geëvolueerd met ons eigen ouder wordende zijn. De Zuppa-avonden zijn herboren en worden omgedoopt tot ‘souperbe’ dineetjes! 

Ik neem uiteraard de keuken voor mijn rekening. Bordjes vol groenten, zo simpel mogelijk, waar ik zelf het meest van hou. Absolute topper is mijn nieuw wortelreceptje met beurre noisette en mosterdzaad. Eenvoudiger en lekkerder kan gewoon niet! 

Recept langzaam gegaarde worteltjes met beurre noisette, gepofte mosterdzaadjes en Griekse yoghurt:

100 g melkerijboter – 5 wortelen, het liefst biologische peen- 2 el gele mosterdzaadjes -peper en zout- Griekse yoghurt- citroenverbena om te garneren

Het maken van beurre noisette (letterlijk vertaald ‘hazelnootboter’) is heel eenvoudig. Door de boter in kleine blokjes te snijden, op te warmen onder constant roeren totdat de eiwitten naar boven komen en het water verdampt, scheidt de gekleurde boter zich van de gestolde eiwitten. Haal de pan van het vuur als je ziet dat de boter net niet bruin is en giet deze zonder de gestolde eiwitten (schuimlaag) af. De boter heeft nu een heerlijk nootachtige smaak. Afgekoeld in een bokaaltje kan je deze nog een aantal weken bewaren!

Was de wortelen grondig en snij ze in de lengte door 4. Leg ze in een met bakpapier beklede ovenschotel en bestrooi met peper en zout. Giet er een kleine tas water over. Plaats de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 120 graden. De worteltjes kan je gerust een uurtje laten garen zonder er naar om te kijken. Draai ze om en zet nu de oven kort op 150 graden tot het water helemaal verdampt is. Besprenkel met wat olijfolie. Zet ze even terug in de oven waarvan je de graden weer op nul hebt gedraaid. 

Maak ondertussen je sausje. Verhit in een kleine steelpan de mosterdzaadjes totdat ze poffen. Overgiet voorzichtig met de bruine boter en haal het pannetje van het vuur. 

Leg de worteltjes op een groot bord of schotel. Overgiet ze met de mosterdzaadboter en werk af met Griekse yoghurt en blaadjes citroenverbena! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>