klassiekers, recepten, zoet
comment 1

SMOUTEBOLLEN

IMG_7047

Het is kermis! Joepiejeuij voor groot en klein! Ikzelf snap echter niks van al die kermisgekte. Tot op heden ben ik er altijd onderuit gemuisd met één of andere smoes. Afgelopen zondag heeft mijn zoon me dan toch weten te overhalen. Eén kermisbezoekje per jaar moet nog net kunnen. Jj heeft onze Vic helemaal opgedraaid. Dat hij zo enthousiast lijkt te zijn over de grote Hasseltse kermis, haalt me over de streep. ‘Wat is er heerlijker dan je zoon zien genieten?!’ Met die gedachte kan ik het foorkramersbezoek helemaal aan. We starten met de draaimolen. Voor we het goed en wel beseffen zit Vic al in de brandweerwagen op kinderformaat. Best aandoenlijk denk ik bij mezelf. Ik word er als het ware zelfs een beetje week van…tot…de brandweerwagen na één rondje terug passeert en ik duidelijk aan zoonlief zijn gezicht zie dat ie het maar niks vindt. Met papa in de rups dan maar. Ik blijf bangig aan de kant staan. Constant vraag ik me af wat mensen hier leuk aan vinden. Tussen de conversaties in mijn hoofd door, zie ik onze Vic startklaar, fier naar me wuiven. Ok, toch een beetje stoer, en ja,  het mamahart doet weer ‘smelt, smelt’…tot…ook hier na rondje één een duidelijke afkeer op mijn kleine boy zijn gezicht is af te lezen. Onder veel aanmoediging worden er nog enkele attracties gedaan. Al het ingepompte enthousiasme lijkt ver zoek. Stiekem ben ik heel blij. Voortaan maken wij thuis gewoon ons eigen kermis. Toch zeker tot ie een jaar of 14 is. Oud genoeg zodat mama niet meer mee hoeft. En oud genoeg om gewoon lekker aan de botsauto’s te hangen.
De (Timmermans)traditie wordt dus (hopelijk) voortgezet. Geen nieuwe kermiskleren, geen kermiszakgeld, niet al te veel kermisbezoekjes, maar wel het beste wat de kermis te bieden heeft, oliebollen a volonté!
Vandaag ben ik te lui om richting smoutebollenkraam te fietsen. Ik maak er simpelweg zelf. Het voelt een beetje aan als bedriegen. Eigenlijk hoor ik ze nu gewoon bij Meirisonne te halen. Laten we het zien als een test, voor als de foorkramers terug verder trekken en ik dat éne aspect van het concept kermis toch een beetje mis.
De test is meer dan geslaagd. Vanaf nu is het thuis kermis wanneer ik zelf wil!

Recept smoutebollen (goed voor 4 personen)
100ml lauw water- 100ml lauwe melk- 30 g verse gist- 230 g patisseriebloem- 2 eikes- 2 el suiker- 1 el honing- snufje zout- véél bloemsuiker- de frietketel

Doe gist in het net niet warme mengsel van water en melk en klop tot de gist helemaal is opgelost. Doe de bloem in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden. Doe hierin de eitjes, suiker en honing. Strooi het snufje zout langs de zijkanten. Klop het goedje en giet langzaam onder constant roeren het gistmengsel toe. Laat het beslag een dik half uur rijzen. Verwarm de frietketel of een pannetje met olie tot 170° en bak hierin de smoutebollen door met behulp van een ijsschep of 2 kleine lepels bolletjes beslag in het hete vet te gooien. Draai ze na een paar minuten om in het vet. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi royaal met poedersuiker!

1 Comment

  1. Anoniem says

    Kermiske lappen met ne kleine is toch gewoon zalig! En hoe fijn vindt Victor het niet…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>