mijn keuken, recepten, simpel, zoet
Leave a comment

ROZIJNEN-HAVERKOEKEN

IMG_2734.JPG

Naar slechte gewoonte zijn we ook dit jaar weer veel te laat met het voorzien van opvang voor onze Vic in de zomermaanden. Crèche en zomerkampjes zitten beiden eivol met andere jengelende jung.

We schuimen alle opties af. Mijn mama heeft het zelf veel te druk met haar nieuwe booming business. De zussen zijn een grote hulp, maar het entertainen van Vic moet plezant blijven, geen verplichting worden.

Opie vertoeft in zijn stulpje in Frankrijk. Een paar oude schuren is ie volop aan’t verbouwen tot leefbare ruimte. ‘Helemaal loft-stijl!’, zegt ie zo fier als een gieter. ‘Volgend jaar is het spel daar af, dan neem ik Vic in de zomermaanden mee. Is goed voor zijn taalontwikkeling! Wat Frans en Maaseikers, hij zal het gauw onder de knie hebben zo.’
Altijd grootse plannen, die man.
Als ik een foto krijg toegestuurd van 1 van zijn vrienden daar, om de progressie van de gedane werken te staven, verschiet ik me een dubbele bult. De eerste bult is er één van verwondering. ‘Wat heeft ie dat netjes gedaan zeg! Een grote ruimte, mooie materialen en ingekleed met mijn afgedankt meubilair. Niet de mishmash die ik verwacht had, maar een echte mooie loft.’
Ik probeer de foto wat uit te vergroten. Bult twee is aan de beurt. Het is er eentje van verbazing en ongeloof. ‘Maar enfin! Dat kan je niet menen!! Heeft ie een toilet geïnstalleerd, gewoon losjes in de open ruimte!’.
Het enige waar ik me om bekommer is de praktische kant van het loftverhaal. Hoe ga ik dat moeten doen als ik hem een bezoekje breng? Met ‘dat’ heb ik het dus over mijn sanitaire ontspanning, mijn momentje op de dag dat ik me, inclusief leesvoer, terugtrek. In gedachte zie ik mezelf daar al op het wc-potje zitten…helemaal relax en verdiept in mijn boek, mijn zussen en papa zijn vrienden aan de lange tafel terwijl ik een lossing laad. Met uitzicht op het medebezoek! En het medebezoek met uitzicht (inclusief bijhorende geurtjes) op potzittende mij!
Plots moet ik er heel hard om lachen. Het typeert mijn vader zo. Dat Vic vanaf volgend jaar een groot stuk van zijn zomervakantie in Frankrijk doorbrengt is nog niet zo een slecht idee. Het bekakte van de stad een beetje van zich afschudden. En hetzelfde geldt voor mij.

Met die goede vooruitzichten in het verschiet is er voor deze maand nog steeds geen oplossing voor Vic-verdrijf. Hij vertoeft dus noodgewongen bij mij. Mijn zoon doet dat fantastisch goed. De ochtenden vult ie met groenten wassen, schillen en snijden zoals geen enkele 3-jarige dat kan. De middagen helpt ie met het afrekenen van de soepjes en wat poetswerk. Af en toe trekt ie zich terug voor wat kleur-en stempelwerk. Geen gemopper, geen gezaag, gewoon het perfecte kind zelve. Namiddag is het baktijd. Hij helpt me met het roeren van browniedeeg en maakt koekjes van eigen deeg. Vic is dol op rozijnen. Zowel thuis als in de soepbar puilt de voorraadkast ervan over. Ideaal als koekjesingrediënt dus. Een paar overenthousiaste kinderhanden doen per vergissing een overload aan rozijnen in het goedje. Even vreesde ik voor het resultaat, maar eerlijk, ze zijn op en top heerlijk!

Recept rozijnen-haverkoeken

100 g rietsuiker- 100 g zachte boter- 40 g melkpoeder- 150 g bloem – 1 tl (afgestreken) bakpoeder- 50 g haver – 150 g rozijnen – snufje zout- 1 ei

Klop de suiker samen met de boter tot een luchtig geheel. Doe er het ei bij en laat de mixer nog even doorkloppen. Voeg al de rest van de ingrediënten toe. Maak er balletjes van en druk deze plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>