&zo, recepten, simpel
comment 1

REVISIE RISOTTO

Processed with VSCOcam with f2 preset

Slapeloze nachten, ik kan ze amper tellen, zo talrijk zijn ze. Het hoofd zit vol. Met vol bedoel ik eivol, dat het uit aan’t puilen is, aan’t overlopen, op ontploffen staat. De oplossing: lozen die handel. Vooraleer ik me van al het ‘afval’ in het hoofd ontdoe, wil ik eerst een selectie maken. Er zit ongetwijfeld wat materiaal bij dat mag blijven. Het nodige om nog mens(elijk) te blijven. 
Starten doe ik met de zorgen om mijn zaak. Hoe het er mee gaat? Mijn kleine winkeltje waar de wachtende rij ‘s middags tot op straat reikt? Awel, het is een constant gevecht. Absurd hoge kosten en een nog meer absurde passie liggen constant met elkaar in conflict. Laten we zeggen dat dit bijna de grootste zorgenblok is die in de bovenkamer plaatsneemt. En ik wil hem absoluut kwijt, vervangen door een iets kleinere blok, waarin passie en gedrevenheid de bovenhand nemen en vechtlust minder zijn werk moet doen. 

Een gezin, dat is een beetje zoals een klein bedrijfje runnen. Mits mijn soephandeltje al zoveel van me vergt, komt dit familiebedrijfje noodgedwongen op de 2de plaats. Als ik mijn soepzaak al amper kan managen, is het niet verwonderlijk dat dit handeltje van liefde de fles op gaat. Ik wijt het aan een slecht beleid. Diep in mezelf weet ik dat voornamelijk ik de slechte aandeelhouder ben. ‘Ge zijt geen makkelijke madam, mevrouw Timmermans, te vrijgevochten voor mij’, komt er per mail binnen van de de andere ‘zaakvoerder’. Het blijft nazinderen. Ik weet niet of dat vrijgevochten net zo een probleem is. Het is de strijd zelf, die ik voer om een soort van geëmancipeerd mens te worden, die me de das om doet. Ik moet het loslaten, deze familie die op nummer 1 had moeten staan. Moge het een les zijn, voor wie weet, ooit, een nieuw begin. 

Zo kom ik maar weer eens bij mezelf, het grootste probleem van mijn eigen brein. Want vooraleer ik die liefde, energie en lust in iets nieuws kan steken, moet ik klaar zijn met het ledigen van het oude. Heel graag wil ik deze grote brok frustraties en ergernissen lozen. Gewoon zo, whoppa, de Ganges in. Ik ga het echter niet doen. Althans, niet zo abrupt. Eerst ga ik ze ontleden. Een kleine dissectie van mijn eigenste zijn. Eventueel een revisie van die grote bovenkamer. 

Ergens hoop ik dat komende trip naar India me zal helpen, met het droppen van al wat irrelevant is. En dat die geleegde bovenkamers voor een groot stuk terug gevuld raken, daar, in India. Maar ook erna, met enkel mooie gedachten.

Ook met het eten loopt het wel eens zo  dat ik de pedalen kwijt ben. Te hard willen gaan voor zo complex mogelijk, denken dat hoe gesofisticeerder het uitzicht, hoe lekkerder het zal zijn. Zo werkt het niet. Zeker niet bij mij. Dan is het tijd om op de rem te staan. Een stapje terug. Zo ook met deze risotto, de eenvoud zelve. Het bewijs dat iets complexloos extreem lekker en boeiend kan zijn!

Recept eenvoudige risotto

500ml kippenbouillon- 2 el melkerijboter- 1 el olijfolie- peper en zout- 1 teentje look, fijngesneden- 1/2 kleine venkel, ultradun gesneden met de mandoline of dunschiller- 400g rondkorrelige (arborio)rijst- 120 ml witte wijn- 150g mascarpone- 150g (vers!) geraspte parmezaan-olijfolie om af te werken- binnenste bladeren van een radicchio

Laat de boter en olijfolie smelten in een grote ondiepe pan. Voeg de look toe en laat even fruiten. Ook de venkel mag erbij en lichtjes worden aangestoofd. Doe er de rijst bij en laat ook deze onder constant roeren, goed aanstoven. Dit een 3-tal minuten tot alle rijstkorrels glazig zijn (bedekt met vetstof). Laat de zout- en pepermolen even werken. Blus met de witte wijn. Laat de rijst de wijn helemaal absorberen vooraleer beetje bij beetje de bouillon toe te voegen. Doe ook dit onder regelmatig roeren. Na een dikke 20 minuten is ie klaar om ook de mascarpone en de parmezaan op te nemen. Hou nog een beetje parmezaan aan de kant om te garneren. Zet de pan bedekt met aluminiumfolie of deksel van het vuur en laat even rusten. 

Gril de radicchiobladeren, besprenkeld met wat olijfolie, kort in de oven. 

Serveer de risotto en werk of met de radicchio, wat extra olijfolie en parmezaan!

1 Comment

  1. jan says

    India is een mindblowing experience, maar een badje in de Ganges raad ik je ten zeerste af, dat is gore soep…
    :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>