recepten, soep
Leave a comment

POMPOEN IN DE WEDSTRIJD

IMG_7233

IMG_6715

Ooit was ik een klein prijsbeestje. Met ooit bedoel ik echt heel lang geleden, toen de huid nog strak was, het lijf energieker dan ooit, de zorgen nog wijdeweg en toen ik nog beschikte over zeeën  van tijd. Logeerpartijtjes bij mijn grootouders werden grotendeels opgevuld met het oplossen van kruiswoordraadsels, het maken van collages en tekeningen. Zo goed als allemaal in functie van één of andere wedstrijd. Gele briefkaarten (goh, waar is de tijd!) vlogen de deur uit, om vervolgens een  groot prijzenpakket in eigen bus te ontvangen. Ook de zomers aan zee werden mede opgevuld met Radio2-spelen op de dijk.

De laatste wedstrijd die ik me kan herinneren was in mijn puberjaren. Geen tekeningen noch kruiswoordraadsels. Wel één of andere look-a-like wedstrijd. Helemaal zoals puberale meisjes van 16 aan wedstrijden doen. Welke look-a-like? Ik verlos iedereen van de overpeinzing.  Voor heel even dacht ik dat ik wat weg had van Lara Croft. Verdere details en beelden ga ik jullie besparen, de lachbuien zouden te groot zijn. Ik kan wel zeggen dat ik eruit geleerd heb dat zulke competities niks voor mij zijn. Ik heb even kunnen genieten van de lokale roem en daar bleef het bij.  Mijn 15 minutes of fame zo goed als opgesoupeerd.

Nu, vele jaren later, waag ik me er terug aan. Deze keer een wedstrijdje foodbloggen. Als eerste opdracht een recept met pompoen. De kans is groot dat (meer dan) de helft van de deelnemers komt afdraven met een soeprecept. Ook ik zwicht voor soep (hoe kan het anders). Mijn zelf gesleuteld pompoensoepje is gewoon te heerlijk (en) eenvoudig om niet te delen. Pompoen en kokos zijn een uitstekende combinatie. De extra kruiden maken het helemaal af.

Pompoenen zijn opperbest in de herfst en winter, maar bepaalde soorten zijn het hele jaar door te krijgen. Ik gebruik het liefst de butternut alias flespompoen, fluweelzacht en niet te vlezig van smaak. Ook een voordeel bij de ultra verse versie is dat je hem niet hoeft te schillen. Een flinke wasbeurt volstaat.

recept pompoen-kokossoep met limoen, peper, gember en koriander
1 butternut pompoen van ongeveer 1,2 kg, gewassen, ontpit en in stukken- 600 g wortelen, gewassen en in grove stukken- 400 g zoete aardappel, geschild en in grove stukken- 1 ui, gepeld en in grove stukken- 4 liter groentebouillon- 1 rode peper- 5 kaffir limoenblaadjes- 1 stuk gember (duimgroot), geschild-  1 blokje santen (kokoscream)- 10 steeltjes koriander, blaadjes apart als garnering

Leg de pompoenstukken op een met bakpapier beklede braadslede en rooster ze een 40-tal minuten in een voorverwarmde oven van 200°c. Zet ondertussen de overige groenten en de groentebouillon in een grote soepketel op een hoog vuur. Zodra de bouillon begint te koken zet je het vuur op een lager pitje en voeg je de kruiden toe. Laat nog 15 minuten pruttelen. Voeg de geroosterde pompoen toe alsook de santen. Haal de ketel van het vuur en mix de soep tot een glad geheel. Zeef de soep door een puntzeef.  Serveer met wat extra korianderblaadjes en eventueel wat gerookte zalm en sesamzaadjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>