citytrip, tripjes, zoet
Leave a comment

NORDIC CUISINE 

Processed with VSCOcam with f2 preset

  
Wat het precies is dat me altijd weer terug naar Kopenhagen trekt weet ik niet. Het is ondertussen gewoon een stukje van mezelf geworden. En laten we eerlijk zijn, het is niet het einde van de wereld. Of je nu een tripje Amsterdam doet of een bezoekje brengt aan de Deense hoofdstad, er gaat ongeveer evenveel tijd over. 

Wat een aantal jaren terug begon als een bezoekje aan Noma heeft zich ontpopt in een steeds terugkerende (culinaire) zoektocht. Kopenhagen blijft verborgen hoekjes en kantjes hebben. Telkens ik denk de stad door en door te kennen, ontdek ik iets nieuws. 

Mijn korte tripje heeft deze keer een heel specifieke reden. Bij het googelen van Claus Meyer (grondlegger Nordic food) zie ik dat ie een kookschool heeft in hartje stad. Als ik zie dat er tussen het aanbod een cursus nordic cuisine in het Engels zit kan mijn geluk niet op. Hoezeer je ook met je neus in de kookboeken zit, niks kan tippen aan een les van een foodgoeroe in levende lijve. 

Even is er twijfel of ik het al dan niet zou doen. Voor een cursus van nog geen hele dag het vliegtuig nemen. Het is immers nog maar een dikke maand geleden dat ik  4 dagen in Kopenhagen was. Ik maak mezelf wijs dat het onnozel is dat ik hieraan twijfel. Al jaren ben ik hevig op zoek naar wat ik met en in de toekomst wil. Dromen en doelen najagen is het mooiste wat er is. Weten wat die dromen nu net zijn, het moeilijkst. Waar ik vroeger als een lamzak ter plaatse bleef strubbelen met mezelf, heb ik een poos terug besloten alles af te tasten wat me al dan niet dichter bij die nog onbekende utopie brengt. Ik volg hierbij gewoon mijn gevoel.

Voor ik het goed en wel besef zit ik in het kookklasje waar ik zo naar heb uitgekeken. Simon en Stiene ontvangen ons met open armen. Ons= 8 totaal verschillende mensen, uit de meest uiteenlopende hoeken van de wereld, extreem verschillende beroepen en 1 iets gemeen: passie voor eten. 

Na een half uur lijkt het of we een groep vrienden zijn die al jaren op wekelijkse basis deze les volgt. Er wordt gelachen. We geven elkaar bijnamen en zijn blij dat die pseudoniemen ons niet ons hele leven blijven achtervolgen mits we elkaar waarschijnlijk niet meer zullen terug zien na deze fantastische avond. Als ik mijn glas champagne omstoot bij aanvang van de les, roept Belindie: ‘Oooooh, c’est ideal! In France it’s the perfect way to start a great evening! How more champagne you spoil, the better! De champagne doet inderdaad zijn werk. Het is één van de beste ervaringen ooit. Simon is ongelooflijk fantastisch. Hij leert ons alle kneepjes van het vak. Heel het lijstje vragen die in mijn hoofd ronddwarrelen  over bepaalde bereidingen en producten beantwoordt ie vol enthousiasme. 

We bereiden een 4-gangen diner voor onszelf. In die paar gerechten leer ik wat ik in geen 20 boeken had kunnen leren. Iedereen is euforisch. Afsluiten doen we met de meest perfecte taart ooit.

Het is na middernacht als ik mijn fiets aan het hotel parkeer. Er gaat er eentje heel goed slapen, misschien zelfs heel hard dromen!

Recept Deense pruimentaart met zure room

Deeg:

125 g koude boter, in blokjes- 50 g poedersuiker- 150 g bloem- 75 g volkoren bloem- 1 tl bakpoeder- 1 tl zout- 1 ei

Vulling:

1 vanillestokje- 100 g boter, in blokjes- 150 g marsepein- 100 g suiker- 200 g gemalen amandelen- zest van 2 citroenen- 1 ei- 1 tl zout
600 g rijpe pruimen, ontpit en in 4- 2 el poedersuiker- 1/2 dl porto

Zure room of Griekse yoghurt 

Mix alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine tot een glad geheel. Leg het deeg tussen 2 vellen bakpapier en rol met behulp van een deegrol uit tot een goeie cm dikte. Leg het deeg 20 minuten in de frigo. Druk het deeg aan in een bak/springvorm met het onderste bakpapier er nog stevig onder gedrukt, het bovenste vel bakpapier verwijderd. Bak 15 minuten op 185 graden. Laat afkoelen.

Doe de kwartjes pruimen samen met duiker en porto in een kom. Laat even trekken.

Mix alle ingrediënten voor de vulling in een mixer of foodblender. Spreid het goedje over de gebakken deegkorst met behulp van een spatel. Plaats de pruimen er bovenop en besprenkel met wat extra suiker. Bak nog eens 15 minuten op 185 graden en 5 minuten op 200 graden. Laat de taart een half uurtje afkoelen. 
Besprenkel met nog wat poedersuiker en serveer met een toefje zure room!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>