mijn keuken, simpel, Vis
Leave a comment

Mak(kie)reel

img_2062-1

  
We proberen vlees uit ons huis te bannen. Na een jaar van overdaad zijn groente en vis meer dan welkom. Ook huishoudelijke supermarktbezoekjes zijn uit den boze. Geen volle karren en gesleur. Inkopen doen we dag per dag. Een mens heeft in feite niet veel nodig. Zo voorzien we ons wekelijks van onze (zelfgeplukte!)oogst uit de moestuin, drinken we heerlijk Hasselts kraantjeswater en zuppa’s restjes zuurdesembrood van de superette gaan iedere dag rond 5 mee huiswaarts. Samen met de (groothandel)belevering van het soepzaakske bestellen we 3-wekelijks wat verse vis mee. Geen grote verleidingen van industrieel snoepgoed of koek. Alles liefst puur. Het is niet zo dat we van de ene op de andere dag bewust en brut zijn omgeschakeld. Het leven in de stad heeft ons gewoon een duwtje in de rug gegeven. 

In een tijd van overconsumptie, overdaad aan hippe trends, overload van de meest onconventionele liflafjes, verlang ik naar eenvoud. Op zoek naar een leven pur sang. 

Misschien dat het stilliggen van deze blog er ook wat mee te maken heeft. Er is gewoon teveel. Teveel social media, te veel blogs, niks is nog verrassend, alles is bereikbaar.

Maar ik mis het bloggen. Het is een uitlaatklep voor al mijn struikelblokken alsook mijn vreugde. De zoektocht naar het geluk in een gewoon mensenleven. Mijn liefde voor de keuken, op de meest natuurlijke en simpele manier, ik deel deze allen graag. 

Om eens wat anders te doen met vis dan de klassieke combinaties maak ik vandaag een ietwat gekke combinatie van rode kool en  makreel. 

Recept ‘gerookte’ makreel met mierikswortelyoghurt en rodekool (voor 2):

2 middelgrote makreeltjes, schoongemaakt, van ongeveer 400 g elk- 1/2 kg rijst- citroenschil van 1 Citroen- enkele takjes tijm

Leg in een grote pan of ketel grote stukken aluminiumfolie zodanig dat de pan helemaal bedekt is en de ‘flappen’ die eruit hangen het deksel kunnen bedekken en daardoor zorgen voor een luchtdicht systeem. Doe de rijst samen met tijm en de citroenschillen op de vellen aluminiumfolie. Leg hierop de makreel. Het deksel mag op de pan en de flappen folie mogen over het deksel gevouwen zodanig dat er geen lucht tussen deksel en inhoud kan. Zet de pan op een hoog vuur en wacht tot je rook langs de randen ziet glippen. Vanaf dat moment laat je de makreel 10-13 minuten rustig verder garen. Haal van het vuur en kruid met peper en zout. Gooi de rijst samen met de folie weg. 

Rodekool met balsamico en appel:

2 el olijfolie- 1/2 rodekool, in fijne reepjes- 1/2 appel, geschild en in kleine blokjes-1/4 ui, in kleine blokjes- 1 el rietsuiker- 4 el balsamicoazijn-1 glas water- peper en zout

Verhit de olie in een pan. Stoof de ui, samen met appeltjes en rodekoolreepjes aan. Roer goed om. Kruid met peper en zout. Voeg de suiker toe, laat lichtjes karameliseren en blus dan met de balsamico. Geef alles de tijd om te laten inkoken. Blus vervolgens met water en laat nog eens 15 minuten doorkoken tot het water verdampt is en de rodekool boterzacht is. Klaar!

Mierikswortelyoghurt:

200 ml Griekse yoghurt- 100 ml zure room- 3 theelepels geraspte mierikswortel- peper en zout- 1 el olijfolie van goede kwaliteit

Meng alles tot een glad geheel. 
Dresseer 2 borden mooi met een flinke schep rodekool, een toefje yoghurt en voor ieder een makreel. Genieten maar!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>