&zo
comment 1

LOUISE BOURGEOIS

louise

I am not interested in being a mother. I am still a girl trying to understand myself’. 

Op één of andere manier heb ik me altijd verbonden gevoeld met Louise Bourgeois. In mijn laatste jaar kunsthumaniora kregen we als opdracht voor onze GIP wat te doen omtrent ‘utopie’. Hoe ik er precies bij kwam, weet ik niet, maar mijn uiteindelijke resultaat was een buste van mezelf in (in vorm gesmolten) plastiek bestek. Nu ik erop terug denk is het grappig en pijnlijk tegelijkertijd. Grappig omdat ik nu ook letterlijk met eten bezig ben. Pijnlijk omdat het toen de meest moeilijke periode uit mijn leven was. De haat ten opzichte van eten in combinatie met mijn eigen lichaam was groot. Ik zie mezelf nog zitten. Ik zat compleet vast. Met mezelf en met de opdracht ‘utopie’. ‘Louise Bourgeois, Heleen, zoek maar op’, zei de leraar. En hij gaf er een geruststellend knikje bij.

tumblr_msxjzmQVs61qlajiko1_400

Mijn verzameling kunstboeken is pover. Een stapeltje Louise Bourgeois heb ik wel. Een paar keer per jaar haal ik ze tussen de massa’s kookboeken vandaan. Vervolgens zonder ik me af om uren haar werk te doorbladeren. Ik zie en voel wat ze voelt. Haar werk zou het mijne kunnen zijn. Ergens diep vanbinnen kriebelt het. Ooit pik ik de (kunst)draad terug op!

1 Comment

  1. Anoniem says

    onze louise wist niet dat je kinderen helpen om het meisje in jezelf te vinden :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>