klassiekers, recepten, simpel
Leave a comment

LAMSRIBBEN & MUSHY PEAS

Processed with VSCOcam with f2 preset

  
Ik ben dol op ribbetjes. Ik ben ook dol op lamsvlees. Dit samen maakt dat ik hevige fan ben van lamsribben. De mannen op het thuisfront zijn minder fan. Het is zelfs zo dat geen enkele man in mijn leven, mijn vader (omnivoor) niet meegerekend, ooit enige sympathie voor schaap in welke vorm dan ook heeft kunnen opbrengen. Tussen mijn oude foto’s zit er eentje van op kot in Brussel. Ik aan de kook op mijn gammele elektrisch fornuis, mijn destijdse vriend de geheel onderste helft van zijn hoofd 3 dubbel gewikkeld in een handdoek. In de pot: lamsragout. Met dit schrijven komt de geur me te boven. Zelfs het aroma dat zich verspreidde als de Marokkaanse onderburen aan de kook waren komt me in de neusgaten als ik er nog maar aan denk.

Op het St-Hubertusplein in Runkst (Hasselt) is er recent een grote supermarkt bijgekomen. Allerlei lekkers uit het midden-oosten kan je er vinden. Helemaal achterin de winkel is er een slagersafdeling. Alle delen van het lam liggen er tentoongesteld. De ribben kosten een prikje. Voor een schaaltje van net geen kilo betaal je 7€. In eerste instantie wil ik gaan voor de klassieke ragout. De luiheid in me gaat voor de easy way. Ik grijp een zakje dikke erwtjes uit de diepvries, neem een busseltje verse munt en koriander (slechts 0,35€!!!) en een potje kipkruiden mee richting kassa. Vandaag wordt er ‘gekookt’ naar mijn goesting. Met minder dan 6 ingrediënten, voor geen geld en ook eens fijn, een minimum aan kokkerellen. Ik waan me voor even terug in kotsfeer!

Recept lamsribben & mushy peas

1 kg lamsribben- kippenkruiden- een klein zakje diepvrieserwtjes- olijfolie naar believen- peper en zout- 1 teentje look- een hand vol muntblaadjes  en koriander

Zet de met kippenkruiden omhulde ribben in een ovenschotel in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat ze hier een kwartiertje in bakken. Verlaag de temperatuur naar 150 graden. Laat ze rustig verder garen. Dit anderhalf uur. Als het kan zelfs nog een uurtje extra op 100 graden. 

Maak ondertussen de mushy peas. Kook de erwtjes een 10-tal minuten in kokend gezouten water. Schrik ze in ijswater zodat de mooie groene kleur behouden blijft. Pureer ze met de rest van de ingrediënten in de blender of met de staafmixer. Proef regelmatig en kruid desgewenst bij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>