mijn keuken, recepten
Leave a comment

KRENTENBROOD MET VENKELZAAD EN VIJGEN

img_5071

De warme bakker die mijn soepjes voorziet van lekker brood, is met verlof. Ik behelp me met diepgevroren zuurdesem brood dat ik in mijn oventje afbak. Een goed alternatief, al zeg ik het zelf. Op gebied van koolhydraten ben ik een moeilijk geval. Het klassiek ontbijt wordt bij mij vervangen door sloten koffie en een paar proeflepels soep. Ook het middagmaal moet er meestal aan geloven. Als ik na zessen afgemat thuiskom, kan enkel een goed stuk vlees of vis met wat sla of groenten me bekoren. Zondag daarentegen is heilige brooddag. Dan maak ik het tekort aan koolhydraten in de week ruimschoots goed. Ook weer nostalgie. Zulke vrije dagen doen me denken aan vroeger. Wakker worden met de geur van versgebakken broodjes, Tom Waits op de achtergrond, het kan slechter. We zagen ons vader bijster weinig, maar die ene dag in de week zorgde hij voor een heerlijk ontbijt. Mijn geheugen is een zeef, waarin voornamelijk die legendarische dagen blijven hangen. Hevige discussies onder de zussen, gelach, tranen, samen muziek maken, dansen,… Dit gepaard met een ontbijt in pure eenvoud. Door papie gemaakte broodjes, goeie boter, confituur van de kersen uit de achtertuin en wat kaas. Meer moet dat niet zijn.
Door het (over)warme weer is het heel kalm in mijn zaakje. Ik kan het niet laten aan de slag te gaan met bloem, water en gist. Al gauw ontdek ik dat brood bakken/bakker zijn echt wel een ambacht is. Ik ga nog veel moeten zoeken, proberen en vooral veel op de composthoop gooien om tot een deftig broodje te komen. Na iedere namiddag afwegen en kneden kan ik hier dan toch een fantastisch recept neertypen dat iedere klungel kan maken en velen zal smaken!

recept krentenbrood met venkelzaad en vijgen
250gr (biologisch) roggemeel- 250gr tarwemeel- 300ml lauw water- 18gr verse gist- 2 el olijfolie- 2 opgehoopte eetlepels venkelzaadjes- 300gr rozijnen- 10 gedroogde vijgen- snufje zout

Los de gist op in het lauw-warme water en meng onder het meel. Blijf kneden tot een homogene massa. Doe de olijfolie eronder en het zout. Voeg als allerlaatst de rozijnen, venkelzaad en vijgen toe. Verdeel de massa in 2 bolletjes en laat deze 2 uurtjes rusten. Normaal wordt gerezen brood nog even gekneed om vervolgens een laatste rijzing te ondergaan. Dit broodje vergt geen 2de rijzing en kan zo de oven in. 30 minuutjes op 180°c en klaar. In een plastiek zakje is dit broodje zeker een week houdbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>