recepten, simpel, zoet
Leave a comment

KARAMEL-VICSTICK

‘Mamaaaaaa, ek wil pannekhoeke make!’. Hoe graag ik mijn zoon ook zie klungelen in de keuken, vandaag zal pannenkoeken maken er niet van komen. Eitjes zitten altijd in onze voorraadkast, behalve (blijkbaar) vandaag, de dag dat vic zelf om het uiten van zijn bakkunsten vraagt. ‘Dat gaat niet, Vicske’, zeg ik. ‘Waarooooooom, mamaatje?’. Nog geen 3 en al perfect weten wanneer verkleinwoorden te gebruiken.’Mama heeft de laatste eitjes gebruikt om mayonaise te maken.’ Terwijl ik het zeg zie ik mezelf in een flashback de laatste eitjes in de maatbeker klutsen. ‘haah’, zegt ie geërgerd en met zijn ogen draaiend. ‘Ekke lus da toch nie, mama, magonijs’. Ja, dat heeft ie van zijn vader, op alles een antwoord, ook al was er geen vraag. Ik kan bijna niet anders dan vlug een alternatief bedenken. ‘Je mag koekjes maken, Vic’. ‘Ja? Mag da mama?’.Terwijl hij het vraagt pakt ie al de kom en garde uit de kast. ‘Wat heef ek nodig? Bloemen?! Suiker?!’. Ondanks zijn misvatting dat meel een soort bloem is, ben ik stiekem fier op zijn bakkennis. ‘En boter, en zout’ Voeg ik eraan toe. ‘Oooooh, ja? Dankuuu mama! En asubief!’. De laatste dagen heb ik er op gehamerd dat ie wat beleefder en dankbaarder moet zijn. Resultaat is dat er af en toe, geheel niet in de context passend, gebruik wordt gemaakt van beide woorden. Samen maken we een zanddeeg. We rollen het uit en bakken het in zijn geheel op een bakplaat in de oven. In de voorraadkast liggen wel nog caramelsnoepjes en chocola. Vic ontdoet de snoepjes van het papiertje. ‘Hmmmmmm, ek vin da lakker’, klinkt het als het snoepje inclusief stukje papier de mond in gaat. Ik smelt chocolade in de microgolf. De karamelletjes doe ik samen met een geutje room in een steelpannetje. Vic houdt zich ondertussen bezig met het verwijderen van de karamelslierten uit zijn mond. ‘Ek vin da toch nie lakker mama’, klinkt het plots. Het zanddeeg snijden we in blokjes en reepjes. Dat het geen al te perfecte koekjes worden is duidelijk. Samen bestrijken we ze met behulp van een lepel met karamel. Het goedje wordt snel stijf en is vrijwel onmiddellijk klaar om in de chocolade te dompelen. ‘Ekke kan da goed hè mama?!’. ‘Jij kan dat heeeeeeel goed flinke schat!’

recept karamalsticks
150 g zachte boter- 100 g suiker- 250 g bloem- snuf zout- 200g karamelsnoepjes (zachte)- 2 el room- 200 g melkchocola en 50 g pure chocola

Voor het deeg de suiker en boter heel goed mixen tot een dikke witte massa. De bloem en snufje zout eronder roeren. Het deeg uitrollen en in zijn geheel op een bakplaat  20 min op 170 graden bakken. Karamel en room onder constant roeren, smelten in een pannetje. De melkchocolade mag 40 seconden in de microgolf en de pure chocolade mag er direct erna bij.  Snij het deeg in reepjes en beleg/bestrijk met de karamel. laat het goedje opstijven en dompel onder in de chocola. Weer wat opstijftijd en klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>