&zo, recepten, soep
Leave a comment

INDIAN SPICED AUBERGINESOEP MET TANDOORIYOGHURT

IMG_6939

Hasselt heeft er een nachtwinkel bij. Niks bijzonders voor velen. Waarschijnlijk gewoon handig. Voor het bijhalen van een fles melk voor bij de koffie, die op zondagochtend op blijkt te zijn. Of het ontbreken van chips in de snoepkast, net nu er een leuke laatavond film op televisie begint. En uiterst gemakkelijk voor iedereen die aan de rand van de binnenstad woont, ter hoogte van de St-Truiderbrug, wiens laatste sigaret in rook is opgegaan en net voor het slapengaan nood heeft aan toch nog één in(haleer)slapertje.

Voor mij wel heel bijzonder, want achteraan de nieuwe nachtshop, bevindt zich een fantastische Indische specerijenhoek. Als een kind in de snoepwinkel ga ik helemaal loos. De eigenares (Indische vrouw) slaat een babbeltje met een man van dezelfde origine. Terwijl ik vlotjes kikkererwten, rode linzen, komijn, kardemom, mosterdzaad en masala kruiden uit de rekken haal, ruik en zie ik de man een samosa verorberen. Ik leg mijn buit op de toonbank en zie in mijn ooghoeken een schaaltje met nog 2 samosa’s in. ‘Zijn deze samosa’s te koop?’ vraag ik aan de vrouw. De vrouw knikt. De man kijkt verwonderd. ‘you know these are samosa’s! You know a lot of indian food i think! Are you also (half) Indian?’. Hij bekijkt me van top tot teen.’You look 90 percent Indian!!’. Ik ben gevleid. Ook al weet ik dat er totaal geen gelijkenissen zijn. Even voel ik aan mijn voorhoofd. De kans bestaat dat Vic er één van zijn stickertjes heeft opgeplakt en ik onwetend zo de fiets ben opgestapt. Tot zo ver zou ik het Indische tintje aan mezelf snappen. Maar geen stickertje. ‘Oh no, i would like to be Indian, but i am not, even not for 1 percent’, zeg ik. ‘But you have been to India then?’, probeert de man lief. Ik vertel hem dat mijn ouders een nauwe band hebben met India. Dat ze er huizen  gebouwd hebben, samen met pater Windey. Verder dan dat reikt mijn band met zijn land niet. Buiten misschien het feit dat ik na het lezen van ‘eat, pray, love’ bijna het vliegtuig was opgestapt om op bezinning te gaan bij de Indian buddhism monks. Dat zeg ik hem natuurlijk niet. Er wordt een vragenvuur op me afgelost. Hoe ik palak paneer maak, dahl, mijn linzensoep, okra’s,… en telkens geeft ie me tips hoe ik het nog meer ‘zoals het hoort’ Indisch gewijs kan doen. Als ik beken dat ik geen ghee gebruik, zie ik de teleurstelling in zijn ogen. Ik lijk van 90 naar 80 procent gelijkenis te zakken. ‘You must use ghee instead of oil or butter! It’s so much healthier! You have a kid, no? A boy?Just ad 1 spoon in his milk before bed and he will become a strong healthy boy!’. Ik vind het straf dat ie juist gegokt heeft dat ik een zoon heb. Ergens overtuigt het me om ook de grote pot ghee op de toonbank te leggen. De man vertelt zo gepassioneerd over kruiden en eten. Het liefst van al wil ik nog uren luisteren naar zijn tips en tricks, maar ik krijg een belletje van de groenteboer die voor de deur staat. ‘Maybe you can  learn me how to do some properly Indian coocking?’ vraag ik hem. ‘I would like to, just let me know!’. Blijer dan blij ga ik richting groenteboer. Kookles van ‘a real indian’, ik kijk er al naar uit!

recept indian spiced auberginesoep
1 ui, in grove stukken- 2 teentjes look- 1,5 kg aubergine, in grove stukken- 2 el ghee of olijfolie- 2 kg wortelen, in grove stukken- de steeltjes van 1 bussel koriander- 4 el garam masala kruiden- 2 el mosterdzaad- 1 el kurkuma- 1 el komijnpoeder- 4 à 5 liter groentebouillon- stukje gember, duimgroot, geschild- 200 ml yoghurt- 2 el tandoorikruiden – korianderblaadjes

Verhit de vetstof/ghee in een soepketel en voeg alle kruiden, koriandersteeltjes en de look toe. Als alles goed begint te geuren, mogen de aubergines en ui erbij. Laat ze onder constant roeren goed aanbakken. Voeg de wortelen toe en overgiet met de bouillon. Laat een half uur op een hoog vuur doorkoken. Voeg als laatst het stukje gember toe. Mix de soep en zeef ze. Meng de yoghurt met de tandoorikruiden en garneer samen met veel koriander de soep hiermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>