mijn keuken, recepten, simpel
Leave a comment

GOEDE (VETTEN) ZALM

IMG_6224

Zalm is zowat de vetste vis die er bestaat. ‘Oei, deze blog sla ik dan maar best even over!’, hoor ik jullie nu denken. Maar lees toch maar even verder, want voor één keertje heeft het woord vet een positief kantje. Mensen die wat bewuster en minder vet willen eten mogen niet vergeten dat vetten niet altijd slecht zijn, integendeel. Ons lichaam heeft vetten nodig. Het moeten alleen de juiste zijn. Dus onthoud goed het volgende: ONverzadigde vetzuren zijn top! Dat de zalm een visje is dat vol zit met omega 3-(vis)vetzuren die ons lichaam zelf niet kan aanmaken, is dus een pluspunt. Ondanks dat ik niet van de dikste ben heb ik last van te hoge cholesterol. Weeral een (Timmermans)genen-kwestie zullen we maar zeggen. Dat ik graag rijkelijk eet heeft ook al niet de beste invloed. In de periodes dat  het druk is, ik amper tijd heb om mijn gezinnetje, inclusief mezelf, te voorzien van een deftig avondmaal, ontgaat het me dikwijls erop te letten dat die verzadigde vetten niet worden binnen gesmokkeld. Nu ik wat meer tijd heb lukt het weer aardig wat bewuster te kiezen en te koken. Dit stoofpotje van tuinbonen en zalm is fantastisch. Alle ingrediënten vullen elkaar perfect aan. Het zoute van de reepjes ham, het zoete en zachte van de tuinbonen, het vette van de vis, het zure van het tikkeltje citroensap….hmmmmm!

recept stoofpotje van zalm en tuinbonen
1 ui, geschild en in kleine blokjes gesneden- 100 g plakjes serrano of andere rauwe ham, in reepjes- 4 eetlepels olijfolie- 300 g verse of diepvries tuinbonen- 2 stuks bindsla of little gem, gehalveerd en de bladeren los gescheurd- 2 zalmfilets van ieder ongeveer 150 g- sap van 1/4citroen- peper

Fruit de ui en de reepjes ham in een (gietijzeren) ketel, in de helft van de olijfolie, tot ze glazig zijn.Voeg de tuinbonen toe en roer goed om. Kruid met peper. Bedek de tuinbonen met de slabladeren (deze zorgen voor stoom) en zet de deksel op de ketel zodat de boontjes kunnen garen. Laat 15 minuten op een laag vuur pruttelen. Neem het deksel af en leg de zalmfilets onder de slabladeren. Overgiet met de overige olijfolie. Dek opnieuw af met het deksel en laat nog eens 10 minuten garen . Neem van het vuur, leg de slabladeren terug onder de zalm en besprenkel met wat citroensap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>