recepten, zoet
Leave a comment

FOODLAB-DROMENLAND

img_2276

Wie droomt er nu niet van de lotto winnen? Awel, ikke. Moesten er ineens miljoenen op mijn bankrekening staan, zou ik me eerder slecht dan goed voelen. Natuurlijk heb ik bepaalde dromen, zoals iedereen. Het fijne is net om die zelf te verwezenlijken. Het is een beetje zoals reisjes maken. Aan Centjes bijeensprokkelen, de bestemming uitkiezen, routes en bezienswaardigheden uitstippelen, het aftellen naar het vertrek, beleef ik minstens evenveel plezier aan als de reis op zich.

It’s not the destination but the journey that counts’, zei ons mama vroeger altijd. En gelijk had ze. Geld zou ons moeiteloos op eender welke bestemming in het leven brengen. De fun en voldoening zou er voor mij echter af zijn.

Ik heb echt waar een heerlijk leven. Een fantastische zoon, een eigen huisje, een zalig zaakje, leuke tripjes tussen het werken door. Stuk voor stuk reisjes/doelen des levens die ik koester en me doen dromen van meer. Van een eigen soepboek bv, of een nieuw zaakje….van receptenwerk voor één of ander tijdschrift, een broertje of zusje voor onze Vic…van een groot foodlab waar ik helemaal loos kan gaan en waar ik kan experimenteren naar eigen zin…. Kortom dromen genoeg om nog een leven lang mee te vullen!

Met de foodlab-droom in gedachten, begin ik alvast in eigen soepkeuken zoete receptjes te testen. Marshmallows in een chocolade jasje. Heeeeeeerlijk! Wie het gevecht met siroop, eiwit, thermometer en chocola niet aandurft of wiens dromen ergens totaal anders liggen: ze zijn ook gewoon te koop in Zuppa ;).

Recept marshmallows
17g gelatineblaadjes- 110g water- 50g honing- 240g suiker- 100g eiwit- een vanillestokje
Voor het omhulsel:
300g pure chocoladedruppels- een handvol hazelnoten met schil, grofgehakt

Week de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm ondertussen het water, de honing en suiker tot 114 graden. Dit onder regelmatig roeren. Knijp de gelatine uit en gooi het water weg. Haal de siroop van het vuur en roer de gelatine erdoor totdat deze is opgelost. Klop ondertussen het eiwit stijf (met handmixer of keukenrobot). Snij de vanillestok in de lengte door en schraap de zaadjes eruit. Doe deze bij het stijfgeklopt eiwit. Zet de mixerstand lager en giet beetje bij beetje het siroop-gelatinemengsel erbij. Klop nog even goed door totdat het goedje wat kouder wordt. Stort het eiwitmengsel uit in een met bakpapier beklede ovenschotel en laat een nachtje in de koelkast opstijven.

Verwarm de volgende ochtend 200g chocoladedruppels au bain-marie. Ik doe dit door een grote inox kom in een ketel met water te ‘hangen’. De kom mag het water net niet raken. De ketel op een hoog vuurtje zetten en smelten maar. Als ze helemaal gesmolten zijn, de ketel van het vuur halen en de rest van de chocolade (100g) er eveneens bij doen. Dit is wat met noemt ‘temperen’ van chocola.
Snij de grote plaat marshmallow in blokjes (een stuk of 30).
Haal ze met behulp van een prikker rondom rond door de chocolade. Leg ze op een groot vel bakpapier en besprenkel de bovenkant met hazelnoten. Doe dit zo snel mogelijk terwijl de chocolade nog niet droog is.
Laat de marshmallows hard worden en bewaar ze koel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>