&zo
comment 1

DRIE ZUSKETIERS

IMG_6960

‘Mag ik mijn Vickieboy gaan halen van school? Ik vertrek hier in Antwerpen met de trein van 14u. Mis hem zo!’ Een berichtje van mijn jongste zus, meter van Vic. Enkele dagen ervoor hebben we elkaar ook bestookt met sms-en. Enfin, zij mij. Een betoog over hoe ik er toch wel niet in geslaagd ben een zooitje van mijn ogenschijnlijk perfecte leventje te maken. Ze neemt geen blad voor de mond. Onverbiddelijk. Me verdedigen heeft weinig zin. Ik ken haar namelijk heel goed. Wat vroeger geuit werd in haren trekken, armen en borsten knijpen, spuwen en stampen, wordt nu geuit in harde woorden. We laten het allebei bezinken.

Ik moet plots denken aan wat mijn papa bij elk zussenge(bek)vecht zei: ‘Meisjes, familie is het belangrijkste wat er is, onthou dat maar goed!’. Waarop ik waarschijnlijk antwoordde: ‘Trutten zijn het ja, wou dat ik geen zussen had! Verzuring van mijn leven ja! En gij zijt ook stom! En mama ook!’.

Tot we het huis uit waren hebben we geprobeerd elkaar ettelijke malen uit te moorden. Ook daarna heeft het even geduurd om te komen tot het zussentrio dat we nu zijn. En sinds Vic er is is de zussenband hechter dan ooit. Bij iedere mentale of fysieke instorting staat het zussen-net klaar.

Het berichtje van mijn jongste zus doet me deugd. Terug vrede in Timmermanskesland. Vic wordt gehaald door zijn Nanna. Als ie ziet dat ook tante Koko hem na schooltijd in de soepbar staat op te wachten, is het vrolijkheid alom. Mijn zussen blinken uit in het tantekesschap. Heerlijk om te zien hoe dol ze zijn op hun oogappel en even heerlijk om te zien hoe Vic verknocht is aan mijn allerliefste zussen. De leuke dingen die hij soms bij mij moet missen vullen Nanna en Koko naadloos op.

Samen sluiten we de werkdag  af op een terrasje. Alle aandacht gaat naar Vic. ‘Jullie zijn 3 zussen, ik zie het?!’, zegt een oude man een tafeltje verder. ‘Jaaaa, zeggen we fier in koor’. ‘Mooi’, zegt de man ‘echt heel mooi!’.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>