recepten
Leave a comment

CHINESE RIBBEKES

6365c-img_2284

Gek hoe ik dikwijls teruggrijp naar eten uit mijn jeugd. Ik ben opgegroeid in een fantastisch idyllisch dorpje op de grens van Limburg en Brabant. En als ik erover nadenk lijkt het wel of we helemaal afgeschermd van de wereld leefden, op één of andere filmset! Alleszins voor mij heel erg bijzonder…. Nu zal het u niet verwonderen dat de eetcultuur van ons dorp vooral beperkt was tot de inhoud van het kookboek van de boerinnenbond en slechts weinige inwoners al gehoord hadden van soyasaus noch gember. Maar mijn globetrottende ouders lieten ons dikwijls kennismaken met ‘uitheemse’ producten, verwerkt in fantastische gerechten (danku mama!). Wat niet wil zeggen dat ik neerbuigend wil doen tegenover de simpele boerenkeuken, integendeel. Niets boven de (beste!) bloedworst en kalfslever van slager Omer of de sandwiches en eclairs van bakkerin Sonja of de melk, appelkes, aardbeien, eikes en aardappelen van de boer bij ons in de straat. En ook het KVLV kookboek is een klassieker die verplicht in de bibliotheek van elk huishouden zou moeten staan. Maar af en toe eens culinair vreemd gaan moet kunnen. Deze week komt mijn papa logeren en ik weet hoe ie, net zoals mijn jongste zus, dol is op de chinese ribbekes van ons mama. Dit is trouwens het eerste gerecht dat ik ooit voor JJ gemaakt heb, onze eerste date was namelijk een ribbekesbattle!

chinese ribbekes – hét recept
Het recept is voor 1kg spare-ribs, dat wil zeggen voor 3 tot 4 personen. Oordeel bij de slager hoeveel kilo je nodig hebt en vermenigvuldig thuis het recept volgens je aankoop. Het is een gemakkelijk recept. De kunst bestaat er in het kookvocht net genoeg te laten uitkoken tot het een lichtjes stroperige saus is geworden.

80ml sojasaus of 6 T
80ml goedkope honing of 5T
1 duimgroot stuk verse gember, geschild en geplet
een busseltje bosuitjes of een gewone ui
3T droge sherry of rijstwijn (je hoeft daar geen fles sherry voor aan te schaffen, zonder sherry zijn de ribbekes ook lekker)
1/2 liter water

Doe alle ingrediënten in een kloeke stoofpot met dikke bodem.
Breng aan de kook, roer om, doe het deksel op de pan en laat op een zacht vuurtje een uurtje pruttelen.
Blijf in de buurt van de pot om erop toe te zien dat het kookvocht verandert in een lichtjes stroperige saus. Indien het vlees gaar wordt voor de saus genoeg verdampt is kan je de zaak forceren door op hoog vuur en zonder deksel het kookvocht te laten verdampen tot de saus de gewenste consistentie heeft.
Lekker met een kom basmati-rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>