recepten, soep
comment 1

CHILLING CHILI

Processed with VSCOcam with f2 preset

Of het nu winter of zomer is, deze chili smaakt opperbest in eender welk seizoen. In het zaakje verkoop ik hem als maaltijdsoep. Inclusief nacho’s en zure room is het een heuse stoofpot. Hij staat al in mijn persoonlijk receptenboekje sinds de studententijd. Ik zag de bereiding ervan eens op (antenne!)televisie en heb het in de rapte op een los papiertje neergepend. Gek hoe soms bepaalde dingen/fragmenten je bijblijven. Zo zie ik de mevrouw die de Chili bereidde nog in haar gestreepte keukenschort staan, vertellend dat uien best met de nerven mee gesneden worden, om zoveel mogelijk sappen en vitamienen te laten vrijkomen.  Sinds is er geen enkele ui nog dwars doorsneden geweest op mijn snijplank! Ik zou eigenlijk even kunnen googlen of dat wetenschappelijk gegronde informatie is die ik zowaar een decennia terug heb opgepikt. Het gevoel van idiotie als de uisnijtechniek nergens op slaat ga ik me besparen. Ik laat mezelf nog liever lekker in de waan.

Het onmisbaar en geheime ingrediënt van deze ‘soep’ is pure chocola. Nee, probeer het echt niet zonder. Het is een wereld van verschil! En geloof me, van dat ieniemini stukje chocola gaat de weegschaal echt niet tilt slaan.

Recept chili con carne:
300 g rundsgehakt- 1 el olijfolie- 1 el korianderpoeder- 1 el komijnpoeder- 1 el paprikapoeder- 2 uien, gehalveerd (met de nerven mee) en fijngesneden- 2 teentjes look, fijngehakt- de helft van een flesje bier(optioneel)- 4 wortelen, geschild en in kleine blokjes- 8 stengels bleekselder, fijngesneden- 1 groene, 1 rode en 1 gele paprika, in reepjes gesneden- 1 liter rundsbouillon- 1 blik geconcasseerde tomaten van 450 g- 40 g pure chocola- 1 klein chilipepertje, fijngesneden- 1 blikje rode bonen- 1 blikje witte bonen- 1 blikje bruine bonen- verse koriander- nacho’s- zure room

Stoof het gehakt aan in de olijfolie en kruid met paprikapoeder, komijn en koriander. Blus met bier en laat inkoken. Doe de ui, look en wortelen erbij. Laat 10 minuten stoven. Voeg nu ook de bleekselder en paprika toe. Overgiet met de bouillon en laat nog eens 10 minuten inkoken. Voeg de tomaten, de chocola en de bonen toe. Laat de chili een half uurtje op een zacht vuurtje pruttelen. Voeg als allerlaatste chilipeper en verse koriander naar wens toe. Dien op met zure room en lots of nacho’s!

Recept chili sin carne:
De bereiding van de vegetarische chili-versie is praktisch identiek aan die met vlees. In plaats van het gehakt voeg je gewoon wat extra groenten naar keuze toe (courget bv.). De rundsbouillon vervang je door groentebouillon en een blikje maïs erbij maakt de chili sin carne helemaal af!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>