citytrip, resto, tripjes
Leave a comment

BXL avec ma petite soeur

img_0336

Sinds de verbouwing van het zaakje heb ik me amper buiten de kleine ring van Hasselt begeven. Na het werk is er het huishouden en na het huishouden…de zetel. Mij uit die zetel krijgen is moeilijk. Niet uit luiigheid. Niet omdat er wat leuks op tv is. Helemaal niet omdat ik niet weet wat anders te doen. Gewoon omdat er al een intensieve drukke dag aan me voorbij is gegaan en een lichaam en geest in rust deugddoend zijn. Het moet al iets heel spectaculairs zijn eer ik me op een doordeweekse dag uit mijn sofa laat ontrukken.

Op mijn to do list staan heel wat zaakjes in Brussel. Als de jongste der zussen me voorstelt om in diezelfde grootstad naar een demonstratie van wat kookspulletjes in Pimpinelle te gaan, zeg ik zonder twijfel ‘graaaaaaag!’.
Zuppa een namiddag onder leiding van mijn topteam en ik even zorgeloos kuieren in mijn studentenstad, er zijn ergere dingen.

Na wat parkeergeklungel arriveren we veilig en wel in de Dansaertsstraat. Het is een dikke 12 jaar geleden dat ik hier nog geweest ben. Een metamorfose! Enkel de Pain Quotidien doet vermoeden dat dit dezelfde straat is die ik zoveel jaar terug dagelijks doorkruiste. Nanna is de zus van lijstjes. Ook voor deze korte namiddag heeft ze er eentje bij met must do adresjes.

Kort aan de beurs lopen we binnen bij Maison Dandoy. Volgens mama bracht onze opa altijd pain à la grecque mee als ie een opdracht in Brussel had. Nadat we zelf voor het eerst de koek naar binnen smokkelen, snappen we waarom ie daarvoor telkens een ommetje maakte. Dit is zonder twijfel het beste snoepgoed ooit! De winkel is ondertussen een toeristische attractie geworden, maar de charme blijft, alsook de topkwaliteit van de klassieke koekjes.

We gaan op verkenning in de nieuwe Vlaamse côté van onze hoofdstad. Ik word er helemaal euforisch van. Op 10 jaar tijd is dit uitgegroeid tot de meest fijne buurt. Alle zaakjes zijn stuk voor stuk hip. Niks geforceerd, alles leuk en origineel, zonder zichzelf in de hipheid te verliezen en te vergeten waar het eigenlijk om draait. Niet het willen trendy zijn, maar het gewoon zijn, door het volgen van gevoel en passie. Ik vraag me af waarom ik hier ooit ben weggegaan. Brussel, een stad naar mijn hart.

Na alle ‘ooooohs’ en ‘waaaws’, belanden we in Monk bar. Blij als een klein kind, zo voel ik me. Op de kaart prijkt veel bier en zoals de worstjes aan de muur doen vermoeden, charcuterie. We gaan voor een Bourgogne des flandres en een Monk stout, vergezeld van een plateau ‘e bêke vanal’ en oh ja, een bokaaltje rillettes. Afsluiten doe ik (jawel, nanna speelt chauffeur) met een armee wit.

Nadat we veel leuks (hoe kan het anders) gezien hebben bij Pimpinelle, is het tijd om ook wat van mijn bucket list te schrappen. Friture Renée staat daar al jaren op. Starten doet zussielief met gegratineerde mosseltje in een overload sauce escargot. Één iemand aan de look, dat is om problemen vragen, dus sop ik mijn brood lustig mee. Ik ga voor de duidelijk huisgemaakte garnaalkroketten. Alles even heerlijk. Alles perfect zoals het hoort. Ik geniet van iedere hap en nog meer van het gezelschap van mijn zus. Het gebeurt niet vaak dat we zulke uitstapjes doen. Mede dankzij mijn drukke leventje. Zulke momenten doen me weer even beseffen hoe erg het de moeite is om tijd te maken voor iedereen die me dierbaar is.
Op het bord tegenover mijn royale (weeral perfecte) entrecote ligt een serieuze portie americain. Dit blijkt de dag der ontdekkingen. Na het beste koekje ter wereld is het nu aan de beste preparé ter wereld. Ik kan nergens iets op aanmerken. Dit is de absolute bistrotop.

Helemaal voldaan en nog mijmerend over hoe geweldig Brussel wel niet is, rijden we Limburgwaarts. Ik heb mijn nieuwe ontstressplek eindelijk gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>