citytrip, tripjes
comments 3

BERLINER WEEKEND

IMG_0057

IMG_0051IMG_0068

Tussen de soepdrukte door gun ik mezelf een weekendje Berlijn. Mijn weekend bestaat normaal uit één (zon)dag. Ik maak er omdat het een feestdag is 3 dagen van. Thuis heb ik alles ‘ploep’ laten vallen, vlug mijn tandenborstel en fris ondergoed in een leeg koffertje gestopt en zo het vliegtuig opgestapt. Jj met pijnlijke darmen onder zorgend toezicht van verpleegsters in het ziekenhuis, Vic omringd door Opie en tantekes. De soepbar laat ik voor één dagje in handen van het super Zuppa team. Totaal onvoorbereid kom ik hier toe. Ik vertrouw erop dat ook zonder planning alles gesmeerd loopt. Mijn oriëntatiezin is feilloos, altijd al geweest. Als ik ergens kom hoef ik maar even rond te kijken, goed diep in en uit te ademen, wat frisse lucht binnen te happen en ik ben vertrokken. Geef me 10 minuten en ik lijk wel een local. Maar….. Niet in Berlijn dus. Het Duits bloed dat door mijn aderen stroomt laat me eveneens in de steek. Ik krijg hier maar geen overzicht. Het stratenplan wordt 100 keer opnieuw uitgehaald, bekeken, alle kanten gedraaid en van frustratie helemaal verfrommeld. Het is duidelijk dat ik voor een grootstad als deze toch wat beter georganiseerd had moeten zijn. Mijn zusje heeft me de nacht voor vertrek nog een hele lijst/planning met leuke adresjes opgemaakt. Zelfs daar kan ik amper mee om. Constant loop ik mis, neem ik wel de juiste metrolijn maar in de verkeerde richting en bij de minste afleiding vergeet ik uit te stappen bij de geplande plaats. Jawel, om Berlijn te bezichtigen moet je in topvorm zijn. En dat ben ik niet. Al gauw gooi ik alle frustraties overboord en probeer ik te genieten.

Het heeft hier wat van NY, maar met meer ziel. Als ik s’ avonds in Prenzlauerberg rondkuier ( lees verloren loop), krioelt het van de kinderen. Allemaal zijn ze vermomd in een of ander akelige gedaante. Halloween, ik was het bijna vergeten. Bij ons beperkt zich dat tot het uithollen van pompoenen, hoogstens een kleine griezeltocht. Hier trekken gezinnen massaal naar buiten. Kinderen bellen aan elke deur met de zin ‘Süßes oder Saures’, terwijl ouders met flesje bier in de hand op afstand toekijken. (Dat biertje in de hand is hier trouwens een must en helemaal hip).Achter iedere huisdeur en in iedere winkel staat een mandje met uitdeelsnoepen klaar. Ik word er vrolijk van. Dit zou Vic geweldig vinden. ‘Hoeveel jaar gaan we in ons Belgenlandje er weer overheen laten gaan vooraleer deze leuke traditie ook is ingeburgerd?’, denk ik bij mezelf. Net als Kopenhagen is het hier zo kindvriendelijk als wat. Ieder open plekje of park wordt benut met ruig speeltuig. Bij ons maken deze plaats voor parkeerplaatsen. Ik moet mezelf stoppen om blijven te vergelijken of ik word er droevig van.

Citytrips doe ik altijd in functie van eten. Ondanks dat ik hier geen enkele binnenkant van eender welk restaurant gezien heb, heeft het buikje al heel wat verteerd. Streetfood is goddelijk lekker. Voor geen geld smikkel je hier fantastische dingen naar binnen. Ik ben langzaam op dreef gekomen, maar dag 2 ga ik in heuse foodversnelling. Nadat ik gisterenochtend op nuchtere maag héél wat kilometers heb afgelegd, is les 1 duidelijk: een goed ontbijt. Spek en eikes, het kan niet beter. Een glaasje bubbels doe ik er ook bij, omdat het kan en omdat ik toch een beetje mag vieren dat ik tijd voor mezelf heb. Als een echte toerist volg ik de 100% Berlijn. De neun markthalle is een leuk concept. Het aanschuiven voor een schoteltje vlees is meer dan de moeite waard. Mijn route terug naar het hotel wordt gevuld met happen hier en daar. Een bordje falafel, de beste taco’s ooit, kleine kommetjes Vietnamees en veel bier passeren ogen en buik. Oh ja, tussendoor ook een ijsje van esdoorn en vijgen. Alles smaakt stuk voor stuk allerheerlijkst. Helemaal afgepeigerd en voldaan kruip ik mijn bed in. Morgen nog van dat!

3 Comments

  1. nancy says

    Ondanks het feit dat iedereen altijd zo vol is van Berlijn vind ik er totaal geen bal aan. Misschien zijn we ook gewoon op het verkeerde moment gegaan (hoogzwanger van Otis en vier dagen regen) maar ik ergerde me toen ook zot aan die straten en dat rare metronetwerk. Misschien moeten we ooit nog maar eens terug gaan, in de zomer, als we ouder zijn. Wie weet zal ik er ooit ook zo lyrisch over kunnen doen als 99% van de wereld. :-)

  2. Nancy, Berlijn is niet echt wat je noemt een mooie stad; de stad is helemaal doordrenkt van de naoorlogse geschiedenis van de splitsing van Europa, de muur, de hereniging.. Als je daar niet echt voeling mee hebt, dan geloof ik dat Berlijn niet echt iets is voor jou…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>