recepten
Leave a comment

AUBERGINEKAASTAART

IMG_7088

Aubergine is naast pompoen en zoete aardappel één van mijn lievelingsgroente. Dit auberginetaartje is goddelijk. Ik ben liefhebber van een grote lap vlees, maar bij deze totaal overbodig. Vlees is soms een beetje zoals een bulldozer. Het walst over alles heen. Dit auberginetaartje kan je dan weer vergelijken met goed brood. Een snee goed brood heeft ook geen beleg nodig. Gewoon wat goei boter, peper en zout kunnen zorgen voor extreem genot! Na een 8 jaar lang vleesloos bestaan heb ik in evenveel jaren mijn vleesschade ruimschoots ingehaald. De tijd is echter gekomen dat ik meer en meer snak naar groenten, kruiden en smaak. Het genieten zit hem in de kleine dingen. Zo ook met eten. Ik probeer terug te gaan naar de eenvoud en het pure. Mijn grote leermeester(es) hierin is mijn fantastisch biobedrijvige moeder. Dit taartje at ik bij haar. Gisteren heb ik het mezelf klaargemaakt. Bij deze kan ik (uit ongeduldige eigen ervaring) benadrukken dat het uiterst belangrijk is dat je het taartje laat afkoelen tot op kamertemperatuur vooraleer eraan te smikkelen. Zo komen de smaken het best tot hun recht.

recept auberginekaastaart
100 ml olijfolie- 3 middelgrote aubergine, verticaal in dikke plakken gesneden- 200 g feta- 200 g platte volle kaas- 4 eikes- 100 ml room- 200g mini tomaatjes of bokaaltje zongedroogde tomaatjes- oreganoblaadjes- 2 tl za’atar*- peper en zout

Leg de aubergineplakken in een met bakpapier beklede braadslede en besprenkel royaal met bijna alle olijfolie, veel peper en snufje zout. Rooster ze een dik half uur in een voorverwarmde oven van 200°c. Laat ze 10 minuutjes afkoelen. Mix de feta, platte kaas, room , eikes, peper en zout tot een gladde massa. Bekleed een taartvorm of middengrote ovenschotel met de plakken aubergine en vul aan met de tomaatjes. bestrooi alles met de helft van de oregano. Overgiet met de kaasmassa en doe hierover de rest van de oregano. Bak de taart in ongeveer een half uur op 175°c mooi bruin. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en besprenkel met nog wat olijfolie en de za’atar*.

*za’atar is een kruidenmengsel van sumac, oregano, komijn, sesamzaad, peper en zout dat wordt gebruikt in de arabische keuken. Ook te verkrijgen in de Delhaize.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>