klassiekers, recepten, spanje, tripjes
comment 1

ARROZ A LA VALENCIANA

bf7a3-v1

Voor het eerst in mijn leven heb ik paella gemaakt. We vertoeven voor een dikke 2 weken in ons stekje in Spanje. Andere jaren is onze vakantie de helft zo lang als nu. Geen excuses dus om me niet aan het koken te zetten. Nog tijd zat om voor de rest op mijn lui achterste te liggen. Ik heb me wat verdiept in de Spaanse geschiedenis en neem me voor gebruik te maken van de specerijen die de moren hierheen brachten. Het uiteten gaan proberen we te beperken. De bbq en het inductiekookplaat zullen de hongerige buikjes moeten vullen met al het Spaanse lekkers wat hier te verkrijgen is. Hongerige buik nr 1 is mijn papa. Die buik geldt zelfs voor 2. Sinds Vic er is, proberen we hem mee te loodsen naar onze langere vakanties zodat we af en toe ook kinderloos op stap kunnen gaan. Dat brengt ons tot buikjes nr 2 en 3, Nadia en Wouter. Ondertussen onze vaste Spanje-gasten die voor heel wat vertier zorgen. Ik kan me geen betere reisgezellen als hen bedenken. Wouter vol humor en tevreden met alles. Nadia een vrouw naar mijn hart: vrijgevochten, rechttoe rechtaan en hilarisch bij dat net ietsje teveel alcohol in het bloed. Het strand ligt bezaaid met verrimpelde oudjes, dus ook in het kijken naar (mannelijk) schoon moeten we geen energie steken. Platte rust voor iedereen. Als je de alcoholconsumptie niet meerekent als energievergend tenminste. Ten opzichte van 3 jaar terug is alles hier belachelijk goedkoop geworden. Pintjes aan €1,2 zijn geen uitzondering en een afgeladen volle winkelkar ( inclusief 2kg verse vis en wel 12 flessen goede wijn!) in de mercadona kost je nooit meer dan €70. Dat ik geen kei ben in het koken van rijst noch pasta, weten mijn naasten. Vooral hongerig buikje nr 2 wijst me geregeld op mijn zwakke plek. Desondanks dat klein opstakel waag ik me er toch aan. Ik sta versteld van mezelf. Heerlijke paella! We eten er de komende 2 dagen nog van. De rijst wordt met de dag pappiger en lekkerder. Onze Spaanse Emma verzekert me dat de Catalaanse versie zo kleverig moet zijn. Ik ben tevreden en de rest van de hongerige buikjes ook!

recept paella / arroz a la valenciana /voor 4 personen
1 grote ui, gesnipperd -5 el olijfolie – 2 tenen look, geschild en geplet- 2 tomaten , ontveld en fijngesneden – snufje suiker- zout – 1 tl paprikapoeder – flink mespunt saffraandraadjes – 3dl visbouillon en 4,5 dl kippenbouillon – 2,5 dl drogr witte wijn- 400gr middelkorte spaanse rijs t- eventueel een takje rozemarijn – 500 gr kippenvleugeltjes en/of drumsticks – 500 gr konijn in stukken – een handvol pijlinktvis in ringetjes – 12 grote gamba’s, ongepeld – stuk of 20 mosselen en venusschelpjes

Spaanse middelkorte rijst bevat meer zetmeel dan de langkorrelige (het gebruik hiervan bij paella is heiligschennis!) waardoor heel veel smaak van de overige ingrediënten ( bouillon) kan worden overgenomen. Breng vooraleer je aan de paella begint de bouillon samen met de wijn aan de kook. Ik bak eerst de kip en het konijn aan, giet daar de bouillon over en laat dit 45 minuten pruttelen. Fruit ondertussen de ui in de olijfolie en roer de look erdoor. Voeg de tomaten toe net voor de look begint te kleuren. Voeg de suiker, het zout, het paprikapoeder, de saffraandraadjes en eventueel het takje rozemarijn toe en laat pruttelen tot een jamdikke saus. Doe de rijst erbij en roer goed onder elkaar zodat alle korrels bedekt zijn met het tomatenmengsel. Zorg dat de rijst goed verdeeld is over de pan en roer vanaf nu niet meer! Giet de hete bouillon er in 1 keer over en laat de rijst 20 minuten pruttelen op een zacht vuur. Leg na 10 minuten de gamba’s en de pijlinkvis op de rijst en draai om als de onderkant roze is. Stoom de (mossel)schelpjes in een andere pan kort gaar en voeg toe aan de rijst. Leg een groot stuk aluminiumfolie op de pan en laat 10 minuutjes van het vuur af rusten. De onderkant van de rijst moet een donkerbruine korst (socarret) hebben. Persoonlijk vind ik die het lekkerste van heel de paella!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>