simpel
Leave a comment

ALCACHOFAS CON FOIE

IMG_2430-0.JPG

Onze nummer 1 tapasbar is niet meer. Emma heeft er de brui aan gegeven. Adios Los Zagales!

In de eerste jaren dat ik hier kwam met Jj bestond zowat 80% van onze maaginhoud uit tapas van Los Zagales, Emma haar taberna, waar we bijna dagelijks aan de toog hingen. Een tapasbar van de hoogste kwaliteit die we nooit ontdekt hadden moesten Jj zijn ouders ons er nooit naar verwezen hebben. Zij gaan al jaar en dag geregeld naar Meson de la Costa, het restaurant van Emma’s vader.

Het is pas sinds de laatste jaren dat ik het kleine keukentje hier weliswaar gebruik als mijn mini foodlab. Boeken over de Spaanse geschiedenis en eetcultuur hebben me ertoe gezet. Ook de invloed van Emma haar tapas speelt een grote rol. Zowat alles wat ik bij haar voorgeschoteld kreeg is in mijn testkeuken gepasseerd. Zonder arrogant te zijn: wat uit mijn foodlabje komt is minstens even lekker. Doch, soms vindt de kok in mij het ook plezant om de voeten onder tafel te schuiven en gewoon luilekker te genieten.

Restaurant Meson de la Costa is een waardige vervanger van Los Zagales . En Emma die ons er bedient en het allerbeste van de kaart aanprijst voelt vertrouwelijk aan. Als ik haar vraag of ze haar alom bekende alcochofas con foie in huis heeft, moet ze me teleurstellen. De bordjes met zee-egel, st-jacobsvruchten, pijlinktvisjes met rozijnen en pijnboompitjes compenseren de heimwee naar de artisjokken met foie gras.

Ondanks dat het het seizoen niet is (Emma had me gewaarschuwd) en er geen enkele verse artisjok in de winkel te vinden is, maak ik mijn favoriete gerecht met een zakje diepgevroren artisjokharten en een blokje ingeblikte foie gras. Heeeeerlijk, al zeg ik het zelve!

Recept alcochofas con foie

6 verse (kleine) artisjokken of diepgevroren artisjokbodems of harten- olijfolie- peper en zeezout- een halve citroen- 6 el witte zoete (dessert)wijn- 6 el honing – foie gras naar believen

Indien je verse artisjokken hebt kunnen bemachtigen, kuis je deze, ontdoe je ze van de blaadjes tot je enkel het hart overhoudt. Snij deze in dunne schijfjes en besprenkel met citroensap zodanig dat ze niet bruin worden. Verhit olijfolie in een (koeken)pan met zware bodem en voeg de artisjokschijven toe als de olie heet is. Laat ze goed aanbakken tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Blus met de zoete wijn en laat het vocht helemaal verdampen. Voeg de honing toe en laat de artisjokken karameliseren. Kruid af met peper en zout. Dien op met gebakken foie gras of serveer het met een blokje foie in plakjes gesneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>